Salut!
În online părerile sunt împărțite, vorba aceea "atâția oameni și tot atâtea păreri". Fiindcă am folosit câteva distribuții Linux (Red Hat, Ubuntu, Lubuntu, Fedora și Debian) și Windows (de la W95 la W10) voi încerca să-ți ofer o părere obiectivă astfel încât decizia să o poți lua singur.
Pe scurt, dacă folosești sistemul preponderent pentru jocuri sau ești legat de anumite aplicații disponibile doar pentru Windows (ex: suita Adobe), rămâi pe Windows. Pe Linux există aplicații similare dar și emulatoare pentru a rula jocuri/aplicații Windows însă în general performanța este mediocră.
În ceea ce privește aspectul și interacțiunea, Windows-ul este mai ușor de folosit de către publicul larg având și cea mai mare cifră de piață. Linux-ul, pe lângă interfața obișnuită mai are și o consolă iar pentru a executa anumite operațiuni trebuie să cunoști câteva linii de cod.
În ceea ce privește performanța zilnică, Linux-ul este titular. Serverele în general sunt ținute pe Linux. Nu discutăm aici de viteza de boot/închidere a sistemului de operare fiindcă pe un SSD, sunt irelevante. Linux-ul nu necesită aplicații de defragmentare, de curățare regiștri sau optimizare SO. Windows-ul în schimb necesită o curățare săptămânală/lunară și o reinstalare la un moment dat. În plus Windows vine la pachet cu multe aplicații și servicii inutile, necesită un spațiu pe disc de minim 25GB care crește odată cu actualizările. Pentru Linux ai nevoie de minim 8GB. Un W10 fără aplicații deschise și cu unele servicii închise, necesită 1GB RAM minim, Linux-ul, în funcție de distribuție poate ajunge și la 600 MB RAM, fără vreo optimizare. Pare nesemnificativ la prima vedere dar dacă ai un sistem mai vechi, diferența este sesizabilă.
Compatibilitatea cu aplicațiile. Toate jocurile și aplicațiile sunt compatibile Windows și doar unele dintre acestea și pentru Linux. Desigur, există alternative gratuite cu aproape aceleași opțiuni și emulatoare/mașini virtuale care îți permit să rulezi aplicații și jocuri făcute pentru Windows dar sunt și dezavantaje. Nu toate aplicațiile rulează (ex. cele care necesită DirectX) sau nu rulează fluent în emulatoare. O variantă este o mașină virtuală și presupune ca în Linux să ai instalată o versiune de Windows în care să rulezi aplicațiile iar necesarul de memorie RAM, nu e neglijabil.
În ceea ce privește siguranța, aici este discutabil fiindcă depinde doar de utilizator. Ambele primesc actualizări frecvente, unele binevenite, altele de umplutură sau care provoacă nefuncționalități . Linux-ul nu are antivirus și nu este necesar dar asta nu înseamnă că ești ferit de aplicații rău intenționate. De ex. furtul de date se poate face prin browser, pe orice OS. Privind lucrurile și din cealaltă perspectivă, Windows-ul este primul SO aflat în bătaia puștii de către malware, trojani etc. și de la W8 vine la pachet cu Windows Defender care face o treabă bunicică, nefiind necesar să optezi pentru un antivirus. Personal, timp de aproape 10 ani n-am folosit niciun Antivirus pe Windows (XP, 7) și n-am avut absolut nicio problemă. Acest punct este irelevant, cât timp accesezi link-uri și aplicații din surse credibile.
Privind costurile, distribuțiile Linux sunt disponibile gratuit pentru descărcare și utilizare. Windows-ul necesită o licență pentru utilizare care pleacă de la 50 lei și ajunge la doua zerouri. Majoritatea utilizatorilor Windows nu au o licență originală, îmbrățișând pirateria. Suita Office și Adobe, disponibile doar pentru Windows, sunt contra-cost. Aplicațiile pentru Linux sunt în general gratuite și similare ca funcționalități cu cele de pe Windows.
În final depinde de ce tip de utilizator ești și în ce scop folosești PC-ul. În funcție de asta, sunt doar avantaje, doar dezavantaje sau ambele.